Dogodki napoved

Z LUTKO OKOLI SVETA

Z LUTKO OKOLI SVETA, potujoče lutkovno gledališče pripovedi sveta

Zavod Global je v juliju začel izvajati enoletno usposabljanje lutkarskih umetnosti za v Sloveniji živeče migrante iz nezahodnega sveta. Projekt Z lutko okoli sveta bo pretopil ustna izročila iz dežel udeležencev v lutkovne predstave in z njimi obogatil slovenski kulturni prostor. Usposabljanju je dodana metoda pravljične terapije, ki bo služila kot most med gledalci in igralci lutkovnih predstav.


Namen projekta
Z lutko okoli sveta je povečanje zaposljivosti, zaposlovanje in socialne vključenosti posameznikov, kateri sami ali njihove družine prihajajo iz nezahodnega sveta. V Sloveniji obstaja velik interes za ljudska izročila tujih kultur, prav tako za lutkovne predstave - med otroki, starši, v šolah, vrtcih, knjižnicah, prireditvah ipd. Tekom izobraževanja bodo udeleženci pripravili in izvajali lutkovne predstave, ki bodo nastale na podlagi ljudskega izročila udeležencev. Na ta način bodo udeleženci predstavili sebe in svojo kulturo na prijeten in ustvarjalen način ter povečali svojo zaposljivost.

Programu za usposabljanje dodamo inovativno metodo pravljične terapije, ki za Slovenijo predstavlja neizkoriščeno priložnost. Pravljična terapija pomaga povezati gledalce z ustvarjalci in omogoča lažjo in globljo integracijo sporočil svetovnih ljudskih pripovedi. Udeleženci se bodo te metode dela po želji priučili.

Z udeleženci bodo delali uveljavljeni lutkarji. Tekom izobraževanja bodo imeli podporo prevajalcev in učiteljev slovenskega jezika. Na koncu izobraževanja bodo prejeli certifikat.

Udeležencem bo izobraževanje pomagalo:
  • priučiti se lutkarske umetnosti
  • razširiti mreže poznanstev in lažje se vključiti v družbo
  • izboljšati slovenski jezik
  • pridobiti znanje, da prenesejo svojo kulturo v slovenski prostor
  • priučiti se pravljične terapije
  • pridobili bodo znanja o trženju in organizaciji kulturnih prireditev
  • tekom usposabljanja bo potekalo praktično usposabljanje za organizacijo kulturnih dogodkov

Projekt se izvaja s podporo Ministrstva za kulturo in Evropskih socialnih skladov od julija 2013 do avgusta 2014.

Za več informacij se obrnite na kontaktni osebi:
Max Zimani (041 339 978)
Romana Zajec (031 338 616)
ali pišite na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ZAVOD ZA GLOBALNO UČENJE IN RAZVOJ PROJEKTOV (ZAVOD GLOBAL)
Nova pot 72
1351 Brezovica pri Ljubljani
Tel: +386 1 3651 271
Gsm: +386 41 354 742 in +386 41 339 978
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
URADNE URE:
Torek, četrtek 9.00–12.00

Projekt »Pripovedovanje in zapisovanje ljudskih pripovedi sveta« se financira iz Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, prednostne usmeritve: »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.«