mednarodni dan odprave suženjstva

posted in: InterCap | 0
V nedeljo, 6.12. smo v okviru Zavoda Global tradicionalno obeležili mednarodni dan odprave suženjstva, tokrat preko Zooma.
Po uvodnem nagovoru direktorja Zavoda Maxa Zimanija smo poslušali bobnanje Mamourou-a Sanou-a ter pogledali Ted Talk Camerona Harrisa “How Many Slaves Do You Own” in prispevek “The Kafala System Practiced In Arab Nations Allow Domestic Workers To Be Owned By Employers” od “African Diaspora News Channel”.
P
o tem so sledili pogovori na temo novodobnega suženjstva pri katerem smo obravnavali prisilno delo, prisilno otroško delo, prisilne poroke, prisilno prostitucijo, ter dolžniško suženjstvo. Na podlagi prispevka Idrisa Fadula smo se pogovarjali smo tudi o Kafala sistemu suženjstva, ki se pogosto pojavlja na bližnjem vzhodu.
Ob koncu smo prisluhnili pesmi, ki so jih člani pevskega zbora Sankofa posneli posebej za ta dogodek. Ob zaključku smo izmenjali svoja mnenja ter osebne izkušnje na to temo ter ugotovili, da kljub trudom vseh nas za poštene delavne razmere je suženjstvo na žalost še zmeraj del našega vsakdanjika. Vsak je lahko tudi s svojim obnašanjem pri kupovanju del rešitev.
Projekt sofinancira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD)